A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon. További információk az Adatvédelmi nyilatkozatban.
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógépet válasszak?

Ha már nincs egy talpalatnyi szabad helye sem, vagy csak rendszerezettebb, letisztultabb otthoni környezetet szeretne, akkor egy szárító beszerzése sok előnyt nyújthat abban, hogy elérje vágyait és ne kelljen kerülgetnie a rengeteg vizes holmit a lakásában. Akár egész évben vagy csak az átmeneti, téli időszakban hasznos és gazdaságos segítője lehet egy ilyen berendezés. Ezen felül a kondenzációs és a hőszivattyús gépek nagy előnye, hogy csak egy konnektor kell a működtetésükhöz, a lakásában bárhol elhelyezheti (ha nincs elég hely a fürdőszobában, akár a konyhába, vagy a szobába is teheti), és nem kell a falat átfúratni, hogy a forró gőzt kivezettesse, ami a régi, légkivezetéses modelleknél sok problémát okozott.

Megkönnyítem a döntését, olvassa el az alábbi 5 pontos összehasonlítást a két szárítógép típus előnyeiről és a legfontosabb funkcióiról, mely garantáltan segíti majd a választásában!

1. Energia felhasználás

Hőszivattyús szárítógép

Talán a legfontosabb, "mennyit eszik", "tényleg rengeteg áramot fogyasztanak ezek a masinák?" kérdésére a válasz: A szárítógépek fogyasztása is egyre kedvezőbb a modern technológiának köszönhetően. Egy kondenzációs gép D-től B energiaosztályig kapható, míg a hőszivattyús modellek ennél sokkal gazdaságosabbak: A-tól A+++ energiaosztályig állnak a vásárlók rendelkezésére. Egy hőszivattyús géppel akár 67% energiát is megspórolhatunk egy kondenzációshoz képest. Környezeti és gazdasági szempontból sokkal jobb választás, jelenleg a legmodernebb, leggazdaságosabb szárítók. Az éves áramfogyasztásukról elmondható: a B energiaosztályú kondenzációs gép akár 560 KWh/év áramot fogyaszthat. A hőszivattyús gépeknél egy átlagos A+ enrgiaosztályú fogyasztása kb. 257 KWh/év, az A+++-osak jóval kedvezőbb, kb. 189 KWh/éves fogyasztásúak. A megadott számok súlyozott éves fogyasztási adatok, melyeket a gyártók biztosítanak számunkra, azonban márkánként és típusonként kis mértékben eltérhetnek készülék, és a működtetése révén változhatnak ezek az értékek.

2. Kondenzációs-Hőszivattyús szárítók működési elve

A kondenzációs szárító a meleg nedves levegőt a berendezésen belül keringeti, a vizes levegőt nem a szabadba engedi ki, hanem egy hőcserélő rendszeren keresztül lehűti és a kondenz vizet egy tartályba vagy csövön keresztül közvetlen a lefolyóba engedi. Egyszerű a működési elve, a szárítóban lévő felmelegített párás levegő találkozik a kondenzátorban a külső hidegebb levegővel, mely hatására a nedvesség kicsapódik, a kicsapódott vizet a tartályba gyűjti, a pára mentes levegő újból a dobba kerül és a folyamat addig ismétlődik míg a kívánt szárazságot el nem éri.

A hőszivattyús gép jelenleg a legmodernebb technológiával készült szárító, mely energia takarékos és gazdaságos. A kondenzációs készülékhez képest fele-harmada annyi energiát fogyaszt, drágábbak is, de hosszabb távon megéri a befektetést. Működési elve hasonló, mint a hűtőgépnek, mivel zárt rendszerben keringteti a meleg levegőt és lehűtve azt párátlanítja. Előnye, hogy minimális hőveszteség nélkül tudja szárítani a ruhákat, e miatt fogyaszt kevesebbet. Alacsonyabb hőfokon szárít, 50 fok körül, így a kényesebb ruhaneműket is képes kezelni.

3. Szárítási hőfok, zaj, hasznos funkciók

Ruhacímke - szírítási mód

A kondenzációs szárítógép magasabb szárítási hőfokon szárít, mint a hőszivattyús. A hőszivattyús gépek 50 fokos levegőt keringtetnek a dobban, e miatt a hőre érzékenyebb anyagokat is bátrabban bele lehet tenni. A ruha címkéjén a szárító ikon ábrája: egy négyzetalakban kör, amibe pöttyöt helyeztek, minél több pötty van benne, annál jobban viseli a ruhanemű a melegebb hőfokon történő szárítást.

Általánosságban elmondható mindkét típusról, hogy 65 dB-es zajjal működnek, körülbelül olyan hangosak, mint egy mosógép.

Néhány hasznos funkcióról: a rég nem használt ruháit a frissítési funkcióval tudja felfrissítheti, így nem szükséges a ruhaneműnek az átöblítése, átmosása sem. Szekrényszáraz beállítással, a ruhákat teljesen szárazon veheti ki, csak be kell pakolnia a helyükre a polcokra. Érzékeny textíliák szárításának kiválasztásával a kényesebb ruhák is kezelhetővé vállnak. A vasalást, gyűrődést könnyítő funkcióval a későbbi munkánkat tudjuk segíteni. Az ECO funkció választásával (nem minden készülékben van) az energiafogyasztást lehet még jobban minimalizálni.

De már azzal is sokat tehetünk a komfortosabb környezetünkért, ha csak 90%-ban szárítjuk meg a ruháinkat. Bár a nadrágok zsebei, a duplarétegű részek enyhén nedvesek maradnak, azonban így is sokkal gyorsabban elpakolhatóvá vállnak és kevesebb áramot használtunk fel. Ha vasalva pakoljuk el ruháinkat, akkor az a minimális nedvesség még jól is jön, könnyebben, gőzfunkció nélkül tudunk kivasalni.

A szárítógépek másik, nem elhanyagolható haszna, hogy a nedves ruhákból kinyert víz nem a lakásunkat fogja tovább nedvesíteni, és a penész kialakulásának lehetőségét is nagyban csökkenteni tudjuk az álltal, hogy a tartályba gyűlik össze a víz legnagyobb része. Egy szárítás alkalmával fél, másfél liter vizet is kiönthetünk a tartályból (ez textília függő, a törülközőkből jóval több nedvesség jön ki, mintha ingeket szárítanánk).

4. Tisztítás, szűrők

A szárítógépek rendszeres karbantartást igényelnek, mely könnyen és gyorsan elvégezhető. A víztartályt ajánlott minden szárítási ciklus után kiüríteni: ki kell húzni a tartályt a készülékből és a kondenz vizet egyszerűen a lefolyóba kell önteni. Sok készülék alkalmas arra, hogy a lefolyóhálózatra lehessen csatlakoztatni, így a víz egyszerűen magától távozik, és nem kell a tartályból kiöntögetni. Az így kinyert kondenzációs víz öntözésre nem alkalmas, azonban a vasalónkba önthetünk belőle (tulajdonképpen egy nagy tisztaságú desztillált vízről beszélünk).

A szárítógépek egy vagy két szöszszűrővel vannak ellátva. Az ajtó és a dob között található a szűrő, mely egyszerűen kihúzható, szétnyitható, a szösz eltávolítása után összepattintva visszahelyezhető a gépbe. Ezt minden szárítás után tisztítani kell, ha nagyon eltömődik, nem fog megfelelően működni a gép. Az alsó szűrőt csak az ötödik szárítási ciklus után kell kitisztítani, ezt a gép ki jelzi magától. A szűrőt ki lehet porszívózni, vagy kefével megtisztítani a kosztól és a szűrő szivacsát víz alatt ki kell mosni.

A dobot időnként ajánlott ecetes ronggyal áttörölni, hogy a ruhákból lerakódott mosószer maradványoktól meg tudjuk tisztítani a gép belsejét. A külső felületet nedves ronggyal lehet megtisztítani a gép áramtalanítása után.

5. Összeszerelhetőség, mosó-szárítógép?

Amennyiben elöltöltős mosógépünk van, akkor a szárítógépet egy összeépítő kerettel a mosógép fölé tudjuk stabilan és biztonságosan helyezni. Ezzel a megoldással élhetünk kis helyiségek esetében, ebben az esetben egy helyre kerül a mosás és a szárítás, így időben gyorsabban végzünk a házimunkával. Sok esetben a keretben egy kis kihúzható polc is helyet kap, melyre a ruha gyűjtő kosarat tehetjük, használata tehát kényelmes is.

Egy készülékkel kiválthatja a mosási és szárítási fázist az egybe épített mosó-szárítógépekkel, emiatt kevesebb helyre van szüksége az elhelyezéskor, azonban vannak hátrányai is. A szárítás nagy energia fogyasztással jár, az egybe épített gépek nem tudnak olyan hatékonyak lenni, mint a különálló szárítógép és a különálló mosógép. Míg egy hőszivattyús szárító akár A+++ -os energiabesorolású is lehet, addig a mosó-szárítógép B-től, A-s energia besorolású készülék (az A minősítés leginkább a gazdaságos mosásnak köszönhető…). Másik hátránya, hogy ha maximumon akarja kihasználni a mosást, akkor szárítás előtt a ruhákból ki kell vennie, mert szárítani nem tud a készülék annyi ruhát, mint kimosni. Általában 2-3 kg-val kevesebb ruhamennységet tud szárítani, mint mosni, vagy nem tesz annyit a dobba mosáskor, de akkor nem használja ki a mosógép kapacitását, és többször kell használnia a gépet. Ha van rá lehetősége, akkor mindenképp gazdaságos és környezetbarát megoldás a külön készülék vásárlása mindkét feladat elvégzésére.

Végszó

A szárítógép egyre elterjedtebb, már nem számít annyira luxuscikknek, egyre több család otthonában megtalálható, főként kisgyerekes családoknál, vagy olyan otthonokban, ahol magas a páratartalom és a hidegebb időkben penészesedéssel küzdenek. A minimalisták körében is népszerű, kevesebb ruhára van szükség, ha pár óra alatt újra hordható darabokat tudunk visszatenni a szekrénybe, kevesebb ruhanemű révén rendezettebb háztartást tudnak vezetni.

A szárítónak praktikus előnyei vannak, mindenképpen ajánlom használatát, álltala rendezettebb, egészségesebb otthoni környezetet tudunk fenntartani családunk számára.

Teljes szárítógép választékunk

Teljes mosó-szárítógép választékunk