A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon. További információk az Adatvédelmi nyilatkozatban.
Termékek Menü

Komposztáljon a konyhában!

A Zera Élelmiszer Újrahasznosító egy hét szerves háztartási hulladékát képes tárolni és egy nap alatt azonnal használható komposzttá átalakítani

A Whirlpool újítása sok háztartásnak jelent megoldást a szerves hulladékok kezelésére, akik nem rendelkeznek kerttel vagy erkéllyel, ahol megoldható a komposztálás. A háztartási hulladéknak kb. 20-30%-át teszik ki a szerves, újra hasznosítható anyagok, gyümölcsök részei, zöldségek zöldjei, a főzött ételek maradékai, melyek mind-mind a kukában landolnak, aztán a szeméttelepeken gyűlnek össze és metán gáz termelődik a bomlási folyamatuk során, ami nagyban hozzájárul az éghajlat változáshoz.

A Zera egyszerű konyhai designja álltal minden háztartásban hasznos, egy heti szerves hulladékot képes befogadni, és a gép elindításával 24 óra alatt komposzttá varázsolja azt, mellyel cserepes virágjainkat, konyhakertünket táplálhatjuk.

Zera Food Recycler

A 2017-es januári CES világkiállításon Las Vegasban, ahol a hi-tech újításokat mutatták be, két díjat is elnyert a Zera Food Recycler (élelmiszer újrahasznosító). A készülék innovatív és a világot jobbá tevő félig zöld megoldás, (mivel áramot használ, nem lehet teljesen zöld), használatával csökkenti a légkörbe jutó metán gáz mennyiségét és a földet is táplálja a visszakerült komposzttal.

Azonban mi a Zera nagy előnye a hagyományos komposztáláshoz képest? Nézzük át az alábbi táblázatban!

Komposztálás

Zera élelmiszer újrahasznosító

Hónapok, akár egy év mire érett, kész komposztot kapunk.

24 óra alatt kész a komposzt.

Kézi erő szükséges a komposzt forgatásához.

Minimális karbantartást igényel a készülék.

A komposztba tilos húst és tejtermék maradékait tenni.

Mindenféle ételtípus beletehető, akár hús és tejtermék is.

Helyigényes. Kinti, udvari tárolás szükséges.

Akár a konyhában, kis helyen elfér.

Vonzza a bogarakat, rágcsálókat.

Zárt készülék, nem büdös és nem vonzza a bogarakat.

A jövő az újrahasznosítás és a szelektálás felé visz minket, rengeteg kidobandó tárgy és sajnos étel is a szeméttelepeken végzi, az újítások, új háztartási eszközeink, ha segítenek abban, hogy minél kevesebb szemét kerüljön ki a családok háztartásából, akkor az már nagy előrelépés egy szebb és zöldebb jövő felé. Egy ilyen megoldás a Zera is, sokan nem tudnak komposztálni, mert nincs megfelelő hely vagy eltökéltség bennük. Egy ilyen készülékkel egyszerűen tudjuk a szerves hulladékokat eltüntetni.

A Zera szemetes befogadóképessége 8,4 liter, melybe először egy barna zsákot kell beletenni, mely szódabikarbónából és kókuszdió héjából készült. A készülék azonban csak 3,5 kg szerves hulladékot képes tárolni, ez a mennyiség egy család átlagos heti szerves hulladékának felel meg. Amikor megtelik a szemetes, akkor elindítjuk - ezt egy mobil applikáció segítségével is megtehetjük és kontrolállhatjuk az egész folyamatot. 24 óra múlva a gyűjtő edényből kivehetjük a kész komposztot. A bedobott szerves hulladékból kb. az egy harmadára csökkent por állagú trágyát kapunk.

Zera komposztáló

A Zera Élelmiszer Újrahasznosító először Amerikában kerül forgalomba. A készülék éves áramfogyasztása 300 KWh körül mozog a gyártó szerint, heti egy alkalom használattal számolva, ez éves szinten 52 alkalom, így nézve a 300 KWh elég magas fogyasztást eredményez (kb másfélszerese egy modern hűtőének). A gép eladási ára is viszonylag magas, az alapkészülék 1200 dollárba fog kerülni, ehhez jönnek még plusz költségek, mint a készülékbe való barna zsák.

Az innovatív készülék későbbi sorsát majd meglátjuk, hogy az amerikai piac után meghódítja e Európát és a világot. Azonban mindenképp egy jó kezdeményezés, egy öko tudatosabb környezeti szemlélet és az újrahasznosítás fontosságának kialakítása felé. Addigis, ha teheti komposztáljon a kertjében, azt a kis fáradságot mindenképpen megéri!

Képek forrása: https://www.indiegogo.com/projects/zera-food-recycler-recycling--2#/